tisdag 28 maj 2013

Krav på kassaregister även för torghandlare gynnar hantverkare

Nu har riksdagen bifallit förslaget om att även torghandlare måste ha kassaregister. Ändringen träder i kraft från 1:a januari 2014.

Lugn nu, detta är inte domedagen för din hantverksförsäljning. Innan du får panik och avbokar nästa års hantverksmarknader eller börjar shoppa kassaregister bör du läsa listan på undantag från kravet på kassaregister. Speciellt ska du notera undantaget för verksamhet med kontantförsäljning av obetydlig omfattning: 
Verksamhet med kontantförsäljning av obetydlig omfattning: Obetydlig omfattning innebär att försäljningen normalt inte överstiger fyra prisbasbelopp per år inklusive moms.
Ett prisbasbelopp 2013 är 44500 kr. Du får alltså sälja kontant för 178000 kr om året innan kravet på kassaregister gäller dig. Detta undantag fortsätter att gälla även efter att undantaget för torghandel tas bort vid årsskiftet.

Olycksfåglar som har hävdat att detta slår mot bl.a. småhantverkare som säljer sina alster på marknader och inte har råd att köpa ett kassaregister måste ha missat detta undantag. Den hantverkare som säljer för 178000 om året plus eventuell internetförsäljning och ändå inte har råd att köpa ett kassaregister bör kanske se över sin prissättning ;-)

Lagändringen innebär alltså inte döden för hantverkare på marknader. Tvärt om gynnar kravet hantverkare och andra småhandlare i och med att konkurrensen ska bli sjysstare. Det kan vara svårt nog att konkurrera mot "proffsen" som säljer importerat massproducerat gods i ståndet bredvid utan att eventuellt skattefusk dumpar priserna ytterligare. Det finns visserligen en risk att ändringen blir verkningslös eftersom den som vill fuska inte redovisar all sin försäljning och därmed lätt kan påstå att deras försäljning är så låg att den kan räknas som obetydlig, men nu finns det i alla fall en möjlighet för Skatteverket att börja granska misstänkta fuskare även inom torghandeln.

Mer om kravet på kassaregister kan du läsa på Skatteverkets webbsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar