Om Mig

Jag som äger och driver Silvergrejs och denna blogg heter Noora Peura. Jag är född 1977 och bor i Tullinge tillsammans med min man. Jag startade Silvergrejs på hösten 2007 och drev till en början företaget som enskild firma med namnet Nooras Silvergrejs. De första tre åren drev jag företaget vid sidan om min tidigare anställning.

Klädd för en av mina favoritsysslor:
att traska runt i skogen.
Andra halvan av 2010 tog jag tjänstledigt för att prova på att driva företaget på heltid, och i januari 2011 slutade jag helt från mitt gamla jobb. I samma veva startade jag aktiebolaget Enhope AB och flyttade över Silvergrejs till aktiebolaget. Min enskilda firma finns kvar men har bytt namn till Dalcea och verksamhet till att syssla med data. Bland annat drivs webbplatsen Nätverket Inspira under min enskilda firma.

Jag har alltid gillat att pyssla med små hantverk som att tillverka smycken, men det var först när jag gick en kurs i smyckestillverkning på våren 2007 som intresset för pärlor och smycken tog fart på riktigt. Sedan dess har jag lärt mig silversmide, lampwork, glasfusing och silverlera, förutom de "vanliga" pärlteknikerna. Det finns alltid något mer att lära sig inom smycketillverkningen.

Innan jag började arbeta med pärlor och smycken jobbade jag som utvecklare av datorprogram. Jag är civilingenjör i datateknik, och om man räknar in studietiden (c:a 5 år på KTH) har jag ägnat 15 år av mitt liv åt databranschen.

Våren 2007 dabbades jag av cancer. Mer om det kan du läsa i detta inlägg. Medan jag var sjukskriven funderade jag på vad jag egentligen vill göra med livet. Jag var trött på att någon annan bestämmer vad jag ska göra på dagarna och vilken riktning jag ska gå. Jag ville skapa något eget, och bestämde mig för att starta ett företag vid sidan om. Då skulle jag i alla fall få ha något eget på deltid.

När företaget växte blev jag tvungen att välja, och då var valet inte längre svårt. Skulle jag fortsätta sitta framför en dator och få mer och mer ont i ryggen och "musarmen" och utsätta mig för stress som jag inte kan styra, eller skulle jag ha ett flexibelt arbete där jag kan ta hand om mig själv?

Valet var enkelt. Inga pengar i världen är värda att offra hälsan för. Friheten som egen företagare och variationen i arbetsuppgifterna passar mig mycket bättre än avlönat arbete vid datorn. Utmaningarna och ansvaret som företagare och butiksägare gör att jag aldrig hinner ha tråkigt.

Jag har lärt mig massor under mina första fem år som egen företagare, och det mesta har jag behövt ta reda på helt själv. På många sätt har det varit en hårdare skola än KTH. Som egen företagare får man ingen läroplan att följa, inget facit att titta på när man är osäker och inga omtentor om det blir fel. Tur att jag inte är rädd för lite snår, vare sig om det är i skogen eller på någon myndighets hemsida ;-)

3 kommentarer:

  1. Vad härligt att få läsa om vem du är och vad du gjort i livet.Förstår att det finns mkt mer men den inblicken gjorde mig glad som inte visste ssk mkt om dig tidigare. Ha en fortsatt bra dag o mkt glädje i din firma o med alla smycken

    SvaraRadera
  2. Någon gång kanske jag skriver ett lite mer detaljerat blogginlägg om varför jag sadlade om, men för den "officiella" presentationen får det räcka så här :-) Och när det gäller intressen förutom pärlor är de alldeles för många för att rymmas på en sida ;-)

    SvaraRadera
  3. Snääääääääääälla! Mer! Jag är jättenyfiken! Men det var jättekul att få läsa det här i alla fall.

    SvaraRadera