onsdag 13 februari 2019

Hållbarhet: papper, plast och förpackningar

Som en del av vårt hållbarhetsarbete försöker vi minska på vår förbrukning av papper och plast och ta hand om återvinningsbart material på ett bra sätt.

Papper

Sedan några år tillbaka lagrar vi bokföringsunderlag elektroniskt. Istället för att skriva ut omkring hundra papper med bokföringsunderlag varje månad sparar vi ner dem som pdf. Vi sparar ytterligare 20-30 papper genom att få leverantörsfakturor elektroniskt. Dessutom har vi bett leverantörerna om att inte få kataloger på papper. De kataloger vi ändå får använder vi som förpackningsmaterial 😊

Vill du hjälpa oss att spara mer papper? Välj elektroniskt kvitto i kassan! Då får du ett litet visitkort istället för kvitto i kuvertet. Fraktsedeln och kvittot kommer via e-post. Endast du som betalar med Klarna faktura får alltid fakturan på papper.

Plast och förpackningar

Varje gång vi packar varor gör vi en avvägning om vi kan minska på plasten utan att riskera att varorna skadas. Helst använder vi papper som fyllnadsmaterial i kartonger. Ibland behövs ändå bubbelplast som yttersta lager i lådor eller för att skydda extra känsliga varor. Då börjar vi med att återanvända bubbelplast från leveranser till oss innan vi tar till köpt bubbelplast.

Kuverten har bubbelplast för att skydda varorna, eftersom det vore tråkigt för både kunden, oss och miljön om varorna går sönder på vägen så att vi måste skicka nytt. 

Om du tillåter det i kassan kan vi lägga olika varusorter i samma påse. Det gör vi självklart med förnuft, till exempel blandar vi inte varor som kan förväxlas med varandra eller som skulle kunna skadas av att förpackas tillsammans. Valet är dock ditt - om du kryssar i att du vill ha alla varor separat så får varje varuslag en egen påse.

När du beställer flera småpack av samma vara, till exempel två 10-pack av likadana 40 mm hattpinnar, lägger vi oftast alla i samma påse. Då kan det se ut som att du bara fick en påse när du beställde flera, så kolla gärna antalet i påsen innan du kontaktar oss för att efterlysa saknade varor 😉 Sampaketeringen av varor kan lätt halvera antalet påsar och sparar mycket plast varje år.

Ser avsändaretiketten sned och vind ut? Det är för att vi återbrukar de halva ark med klisteretikett som ibland blir över när vi skriver ut fraktsedlar för paket. Många bäckar små!

Återvinning

Vi betalar vår avgift till FTI, så att både vi och du som kund kan lämna in förpackningar och papper i förpackningsinsamlingen. Självklart sorterar vi allt som vi inte kan återbruka.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar