tisdag 25 augusti 2015

Materialinformation: Vad är sterling silver?

Sterling silver 925 är en legering som består av 92,5% silver och 7,5% andra metaller. Vanligtvis är de sista 7,5 procenten koppar. 

Sterling silver är den silverlegering som oftast används i smycken, och är det vi brukar mena när vi säger "äkta silver". Anledningen till att smycken tillverkas av sterling silver och inte rent silver är att rent silver ofta skulle vara för mjukt. 
Silverbestick och andra större bruksföremål i silver har ofta en lägre silverhalt på 83% för att bli ännu stadigare.

Sterling silver innehåller normalt inget nickel. Hos oss på Silvergrejs gör vi ändå stickprover med apotekets nickeltest även på silverdelarna. 

Stämpling av silver

Smycken och smyckedelar i sterling silver kan vara stämplade med siffran "925" för att markera silverhalten. För att stämpeln ska ha en juridisk betydelse i Sverige ska den åtföljas av en kontrollstämpel ("kattfoten" med tre kronor eller den europeiska vågstämpeln) eller tillverkarens eller importörens ansvarsstämpel (namnstämpel). I Sverige behöver inte silver vara stämplat alls för att få säljas som silver. 

Om du vill stämpla dina silveralster kan du ansöka om en namnstämpel hos Swedac. Att ha en namnstämpel registrerad kostar en slant om året, aktuella priser hittar du hos Swedac. Själva stålstämpeln beställer du hos någon tillverkare av stålstämplar. Jag skaffade mig en namnstämpel för några år sedan och skrev även ett blogginlägg om det.
Det är det färdiga smycket som ska stämplas, inte varje enskild komponent. Eftersom stämpeln är förtroendeingivande stämplar många tillverkare ändå sina smyckesdelar. Till exempel kan du se en pytteliten 925-stämpel på kroken på många av våra öronkrokar i äkta silver eller på tungan på våra karbinlås i äkta silver. Andra delar som t.ex. motringar i äkta silver och släta silverkulor är av praktiska eller estetiska skäl inte stämplade. 

Skötsel av silver

Sterling silver kan svartna vid användning eller om det ligger framme. Kemikalier som t.ex. hårspray, mjällschampo och vissa sorters lim kan göra att silvret svartnar fortare. Vissa personer märker också att silver svartnar fortare på dem än på andra, på grund av att deras naturliga pH-värde på huden är lägre (surare). 

Förvara silversmycken i lufttät förpackning, t.ex. en zippåse i plast, när de inte används. En anti-tarnish-lapp i påsen hjälper till att skydda smycket ytterligare. Ta av dig smyckena när du duschar eller badar, och speciellt om du ska tvätta håret med svavelhaltigt mjällschampo. 

Tvätta av smyckena med tvål och vatten om de blir smutsiga, och putsa dem med putsduk eller silverdip om de blir svarta. Använd inte preparat med slipmedel, eftersom det kan repa silvret och göra det matt. 

Den stora fördelen med äkta silver framför silverpläterat är att det tål att putsas om och om igen. Pläterade smycken nöts av användning och putsning, och till slut tittar den underliggande metallen fram. Silverdelar och silversmycken kan du ha glädje av hela livet :-)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar