fredag 15 mars 2013

Verktygsskolan del 2: Klämpärletänger

Verktygsskolan är en serie artiklar om verktyg som används till smycketillverkning. Klicka här för att se alla delar som publicerats hittills.

Dagens artikel handlar om verktyg för att klämma ihop klämpärlor. Klämpärlor använder du när du trär pärlor på smyckevajer för att göra bland annat halsband och armband. Smyckevajer är betydligt hållfastare än björntråd eller fiskelina som många av oss trädde på när vi var små och lekte med plastpärlor. I stället för att knyta smyckevajern när du ska fästa den trär du vajern genom en klämpärla i metall, som du sedan klämmer ihop med något verktyg.

Flacktång

Bild 1: Olika sorters klämpärlor klämda med flacktång.
Det enklaste verktyget för att klämma ihop klämpärlor är en vanlig flacktång (plattång). Bild 1 visar olika sorters klämpärlor klämda med en flacktång. Du kan klicka på alla bilder för att se dem i större format.

Längst till höger i bilden ser du klämtuber, som är som små raka rör. Klämtuberna på bilden är 1 x 2 mm respektive 2 x 2 mm. Om du klämmer ihop en klämtub med en flacktång sticker klämtuben ut åt sidorna och hörnen blir vassa. Klämtuberna i bilden är i silver och av bra kvalitet. Sämre klämtuber kan bli vassare och rispa huden när du bär smycket.

I mitten ovanför tången ser du 1,8 respektive 2,0 mm silverpärlor använda som klämpärlor. Dessa blir mindre vassa i hörnen men de ser fortfarande platta och tråkiga ut när de är klämda med en vanlig flacktång.

Till vänster ser du 2 mm respektive 3 mm långa tvinnade tuber använda som klämtuber. De behåller lite av det tvinnade mönstret när de kläms ihop.

Klämpärletång

Bild 2: Olika sorters klämpärlor klämda med klämpärletång
För att slippa utstickande vassa hörn och för att klämpärlan ska hålla bättre kan du använda en klämpärletång. Klämpärletången har två par urgröpningar i käftarna. Du klämmer först med den inre så att klämpärlan blir böjd. Sedan klämmer du med den yttre så att klämpärlan viks dubbelt. Pärlan blir cylinderformad och sticker inte ut åt sidorna.

Bild 2 visar olika sorters klämtuber och pärlor klämda med en klämpärletång.

När du använder en klämpärletång blir klämpärlan dessutom tillräckligt liten för att få plats i en klämpärlegömma. Klämpärlegömman är en kula med öppen sida. Du trär den över klämpärlan och stänger den så att den döljer klämpärlan. Resultatet ser du längst upp i bild 2. Du kan med fördel använda klämpärletången för att hålla i och försiktigt stänga klämpärlegömman. Klämpärlegömmor är ofta 3-4 mm stora.

Mikro-klämpärletång

Bild 3: Mikro-klämpärlor och "svävande pärlor".
Klämpärlor finns i flera storlekar och du ska ha en klämpärletång i matchande storlek. Till klämpärlor som är 1,5 - 2 mm i diameter använder du den "vanliga" klämpärletången. Dessa använder du till avslut när smyckevajern ska gå två eller flera gånger genom klämpärlan.

Med mikro-klämpärletången klämmer du små 1 mm klämtuber. De är så små att vajern bara kan gå en gång igenom klämpärlan.

Bild 3 visar ett exempel på hur du kan använda 1 mm klämpärlor för att göra halsband med så kallade svävande pärlor. Sådana blir riktigt snygga om du väljer en färgad eller silverpläterad smyckevajer i stället för den vanliga grå vajern.

3 mm klämpärlor kan kräva en större tång än den "vanliga" klämpärletången. Det finns även kombinationstänger som fungerar både till 2 mm och 3 mm klämpärlor.

"Magisk" klämpärletång

Bild 4: "Magisk" klämpärletång som formar små kulor.
Beadsmith lanserade för några år sedan en "magisk" klämpärletång som formar klämtuber till runda kulor. Till denna behöver du klämtuber som är 2 mm långa och 2 mm i diameter och har tjockt gods.

Här kan du se hur verktyget fungerar.

Den "magiska" klämpärletången finns i två storlekar som är anpassade för smyckevajer i olika tjocklekar. Den gröna använder jag själv mest och den passar till den vanliga 0,48 mm tjocka vajern.

Den stora fördelen med den "magiska" klämpärletången är att klämtuberna blir snygga och släta utan några hörn som sticker ut. Nackdelen är att den inte passar till allt. Vajern måste gå igenom klämtuben exakt två gånger, så verktyget fungerar inte om du gör flerradiga smycken och passar inte heller till att fästa "svävande" pärlor.

Flerradiga klämtuber

Bild 5: Flerradig klämtub och tillhörande tång.
Senaste nytt bland klämpärlor och är The Magic Finding, som är en flerradig klämtub. Tuben är c:a 4 mm stor och du kan trä upp till 7 trådar genom den. Till denna använder du en separat klämpärletång som klämmer ihop och rundar till klämtuben.

Den flerradiga klämtuben hör ihop med en omega-länk som du kan använda för att göra avslut. Bild 5 visar den flerradiga klämtuben använd som avslut med omega-länk och för att hålla samman flera rader vajer mitt i ett smycke.

Jag tycker att namnet "The Magic Finding" är olyckligt valt eftersom man lätt blandar ihop det med den "magiska" klämpärletången ovan. Därför väljer jag att helt enkelt kalla det en flerradig klämtub. Verktyget kallar jag tång för flerradiga klämtuber.

Instruktioner och inspiration för den flerradiga klämpärlan finns på www.themagicfinding.com.

Sammanfattning

Om du är nybörjare kan du använda en vanlig flacktång till att klämma dina klämpärlor, men tänk då på att klämpärlor finns i många modeller som har olika kvalitet och att en del blir vassa när de kläms platta.

För snyggare och hållbarare fästning kan du använda en klämpärletång. Kontrollera att tången passar de klämpärlor du använder. 1,5 - 2 mm klämpärlor är den vanligaste storleken.

Nedan följer närbilder av olika sorters klämpärlor klämda med de olika verktygen. Klicka på bilderna för att få se dem i större format.


Flacktång - klämtuber
Flacktång - klämpärlor
Flacktång - tvinnade tuber
Klämpärletång - klämtuber
"Magisk" klämpärletång
Flerradig klämtub

3 kommentarer:

 1. Vilken bra och tydlig genomgång, både för nybörjare och de som varit med ett tag. Det är inte alltid så lätt att hitta en bra presentation och framför allt illustration av de olika alternativen, speciellt något som inkluderar de nyare tängerna. Klämpärletänger är ett ämne som jag länge tänkt skriva om -- och nu har jag en perfekt resurs på svenska att hänvisa till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Maneki! :-) Jag har också tänkt länge att jag borde skriva en informationssida om de olika klämpärletängerna. Det är ju en fråga som kommer upp lite då och då, och då är det skönt att ha en färdig artikel med bilder att peka på.

   Radera
 2. Mycket intressant. Klart och tydligt. Första gången jag ser bilder på olika "klämningar" på ett och samma ställe. Jag önskar att jag hade haft tillgång till den här typen av information när jag var nybörjare. Det skulle ha sparat mig en del pengar, men framför allt skulle vissa trial and error-moment kunnat undvikas. Anna

  SvaraRadera