fredag 1 mars 2013

Verktygsskolan del 1: Grundläggande tänger

Välkommen till första delen av verktygsskolan! Verktygsskolan är en serie artiklar om olika småverktyg för smyckeskapande. Serien är tänkt som en hjälp till dig som funderar på vad du ska köpa och för dig som har ett verktyg som du inte vet hur det ska användas.

Klicka här för att se alla delar som publicerats hittills.

Första delen handlar om grunduppsättningen med tänger. Som exempel tar jag den fina färgmatchade verktygssatsen från Beadsmith med 6 tänger och 2 specialpincetter i ett praktiskt fodral.

Den viktigaste tången för en pärlare är avbitaren. Avbitaren använder du till att klippa av metalltråd, hattpinnar, smyckevajer, läderband och annat som du inte kan klippa med en vanlig sax.

Du kan behöva flera olika avbitare för olika ändamål. Till exempel är det en bra idé att ha en "ful-avbitare" enbart för att klippa smyckevajer, eftersom vajern sliter på avbitaren.

Tänk på att aldrig klippa hårdare material med avbitaren än den är avsedd för. Till exempel ståltråd och memorywire kräver en extra tuff avbitare.
Flacktången (kallas även platt-tång) är ett annat grundläggande verktyg. Den använder du bland annat för att öppna vanliga motringar (bindöglor) och när du böjer metalltråd och hattpinnar. Du kan också använda den till att klämma ihop klämpärlor, även om en klämpärletång ger snyggare resultat. Mer om klämpärletänger kommer i en senare del av verktygsskolan.

Se till att flacktången har släta käftar på insidan så att den inte lämnar märken i metallen.
En flacktång med avsmalnande käftar och rundad utsida kallas "chain nose plier" på engelska. Jag vet inte om den har något eget namn på svenska och brukar helt enkelt kalla den för en spetsig flacktång.

Den spetsiga flacktången är bra när du behöver komma åt på smala ställen. Två flacktänger är alltid bra att ha, och då kan den ena lika gärna vara spetsig.
En flacktång med böjd käft kan vara praktisk om du arbetar mycket med metalltråd och länkning. Med den kan du få ett annat grepp än med de raka tängerna.
Den nylonkäftade flacktången är bra till mycket. Med den kan du stänga klämpärlegömmor och ändavslut utan att lämna märken i metallen. Du kan böja och bända metalltråd och plåt. Du kan även använda den till att räta ut och härda silvertråd genom att dra tråden mellan käftarna.

Nylonkäftarna slits efter ett tag men de är lätta att byta ut och reservkäftar är billiga.
Rundtången är en av mina personliga favoriter. Med den kan du forma öglor av metalltråd. Eftersom käftarna smalnar av utåt kan du göra öglor i många olika storlekar.

Kläm försiktigt när du använder en rundtång på metalltråd. Om du klämmer för hårt kan du göra märken i metallen eller till och med knipsa av metalltråden.
Den här smalspetsiga pincetten är ingen tång, men eftersom den finns i verktygssatsen berättar jag om den också. Den här pincetten har nålfina spetsar och är till för att knyta pärlhalsband.

Du håller pärlsilket med pincetten, gör en knut på silket så att knuten går över ena käften, och använder sedan pincetten för att "dra in" knuten så nära pärlan som möjligt. När du fått in knuten intill pärlan drar du helt enkelt av knuten från pincetten.
Det sista verktyget i satsen är en öppnare för splitringar. Splitringar är bindringarna som ser ut som små nyckelringar. Du sätter splitringen på tvären i pincetten så att den böjda käften pekar in mellan de två varven. Sedan klämmer du försiktigt så att den böjda käften kilas in mellan varven så att de åker upp.

Öppnare för splitring finns även i form av en tång, och jag kan gå in på den i mer detalj i någon senare del av verktygsskolan.

Verkytssatsen ovan finns i flera färger. I skrivande stund har jag lila och beige uppe i webbshoppen och den mörkrosa som jag har fotograferat för detta blogginlägg är på väg upp inom kort. Jag använder dessa verktyg själv och tycker att de har bra kvalitet.


3 kommentarer:

 1. Hur stora är de här verktygen? De jag använder nu är för små ca 8 cm. Jag letar efter verktyg typ 13cm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din fråga! Dessa är 11,5 cm långa, vilket är något mindre än de tänger som säljs i järnhandeln. Många kvinnor upplever att dessa har en bra storlek, eftersom vi ofta har lite mindre händer än männen som "vanliga" tänger är anpassade för.
   De du har som är 8 cm låter som mini-verktyg för resebruk.

   Vi har även "normalstora" tänger bland verktygen, men inte som ett färdigt paket.
   http://www.silvergrejs.se/varor/f1_f-verktyg

   Mvh Noora / Silvergrejs

   Radera
 2. Tack för snabbt svar, jag ska fundera på det här. :)

  SvaraRadera