måndag 10 december 2012

Tips mot telefonförsäljare - kontakta SCB!

Företag kan inte registrera sig i NIX för att slippa telefonförsäljare. Vår hemtelefon stod tidigare på mig, och då var det fritt fram för säljarna att ringa hem till oss eftersom jag har en enskild firma. Till slut flyttade vi abonnemanget till min man, som inte har något företag. Jag uppdaterade företagets telefonnummer hos Skatteverket och trodde att det skulle bli frid och fröjd i luren efter några veckor när registren blivit uppdaterade. 

Detta gjordes för några månader sedan. Häromveckan ringde en telefonförsäljare ändå hem till oss. När maken (som svarade i telefonen) sa åt dem att de har ringt en privatperson svarade de att de har fått numret från Bolagsverket. 

Jag frågade Bolagsverket om de verkligen har telefonnummer i näringslivsregistret, för jag hittar inget i mitt registreringsbevis. De svarade att de inte har sådana uppgifter, däremot har SCB (Statistiska centralbyrån) det i företagsregistret eftersom de hämtar uppgifterna från Skatteverket. Antagligen hämtar de uppdateringar alldeles för sällan så att det gamla numret fortfarande står kvar där.

Jag kontaktade SCB och fick snabbt hjälp. De erbjöd sig till och med att lämna rutan blank, för telefonnummer behövde de egentligen inte ha. Så nu är inte mitt företags telefonnummer bara uppdaterat utan helt borttaget ur den lista som många säljare använder sig av :-) 

Detta är ingen fullständig garanti mot telefonförsäljare, men personen jag talade med på SCB sa att det brukar hjälpa en hel del.

Man kan även be SCB om reklamspärr för sitt företag, så säljer de inte företagets uppgifter. Då minskar även mängden reklam som kommer per post.

Vill du kolla vad SCB har för adress- och telefonnummer till ditt företag? Gå in på SCB:s CfarNr-sökning och skriv in organisationsnumret.

För att ändra uppgifter eller be om att de tar bort telefonnumret kan du kontakta företagsregistret. De kan även berätta mer om reklamspärren.

1 kommentar:

  1. Tusen tack för tipset. Håller på att bli galen på alla telefonsamtal till bostaden, som har nix, gällande företaget. Har kollat överallt och tagit bort det från otaliga listor, men ändå...
    Hälsningar Mikael

    SvaraRadera