tisdag 28 april 2020

Är kirurgiskt stål nickelsäkert?

Kirurgiskt stål låter som det bästa alternativet för nickelkänsliga öron, men stämmer det verkligen att örkrokar i kirurgiskt stål är garanterat nickelfria eller nickelsäkra? Vid närmare granskning är svaret dessvärre nej.

Låt oss börja från början. "Kirurgiskt stål" är en benämning på flera olika sorters rostfritt stål som är lite extra resistenta mot korrosion. De är helt enkelt ännu mindre benägna att rosta än "vanligt" rostfritt. Det är inte alls samma sak som att stålet är nickelfritt eller ens nickelsäkert.

Både "kirurgiskt stål" och "rostfritt stål" består av järn som har blandats med andra metaller i en legering som är mindre benägen att rosta än rent järn och stål. Nickelhalten i kirurgiskt stål varierar beroende på legeringen. En vanlig legering heter 316L och innehåller omkring 10-12% nickel 😮

Vissa rostfria legeringar innehåller nickel som är hårt bundet och inte "läcker" ut. Det innebär att stålet är "nickelsäkert" men inte "nickelfritt". Andra rostfria legeringar kan ge en kraftig reaktion, något som många nickelallergiker har personliga erfarenheter av. Några är helt nickelfria. Eftersom "kirurgiskt stål" kan vara i stort sett vilket "lite extra rostfritt" stål som helst finns det ingen garanti att det är nickelsäkert, och definitivt inte att det är nickelfritt. Nickeltesta därför alltid alla smyckesdelar i "kirurgiskt stål"!


På grund av osäkerheten kring kirurgiskt stål har vi gjort det enkelt för oss och säljer bara örkrokar, örstickare och andra örhängesdelar i sterling silver, gold filled och titan. Vi köper in från leverantörer och tillverkare som garanterar att delarna är nickelsäkra enligt EU:s krav, och för att vara riktigt säkra på saken nickeltestar vi produkterna själva 😊

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar