onsdag 25 november 2015

Kundträff hos FTI

Idag har jag varit på kundträff hos FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) och fått reda på mer om vilka förpackningar som ska redovisas av vem och hur man räknar ut och redovisar sina förpackningsmängder. FTI var väldigt trevliga, bjöd på lunch och fika, höll presentation och svarade på frågor.

Som förpackning räknas sådant som används för att innehålla, skydda, hantera, leverera och presentera varor. Påsen som pärlorna levereras i, stötdämpande pappret i kartongen, bubbelplastkuvertet som varorna skickas i och hylsan som läderbandet levereras på räknas alla som förpackningar.

Producenter av förpackade varor har ansvar för att förpackningarna samlas in och återvinns, till exempel via FTI. Som producent räknas den som importerar en förpackad vara eller den som förpackar varor. Den som köper in färdigförpackade varor från svenska producenter och importörer behöver alltså inte redovisa dem, eftersom importören eller förpackaren redan ska ha redovisat förpackningarna.

Vid redovisning skiljer man på förpackningar som till slut hamnar hos privatpersoner och förpackningar som stannar hos ett företag. Till exempel säljs tandkrämstuber i slutändan till privatpersoner och tuben kallas då en hushållsförpackning, men lådan som tuberna levereras i till butiken stannar hos butiken och kallas då för verksamhetsförpackning. Utöver detta finns en speciell kategori av tillverkarförpackningar, som redovisas av förpackningstillverkaren.

Det blir mycket att hålla reda på, men om man känner sig osäker kan man alltid fråga FTI om råd. De erbjuder flera olika sätt att förenkla beräkningarna för företag som har många olika sorters förpackade varor eller som har väldigt liten förpackningsmängd.

Nu ska jag plocka fram inköpssiffror för förpackade varor, zippåsar och andra förpackningar som jag fyller, och räkna antalet leveranser jag har fått så att jag kan uppskatta mängden emballage jag själv har tagit emot. Redovisningen för det här året ska vara inne senast den 25:e januari, så det är lika bra att sätta igång på en gång :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar