onsdag 30 oktober 2013

Lampworkkurs med Larry Scott, och om att försörja sig på sitt hantverk.

Jag skrev det mesta av detta blogginlägg i juni, men hann inte skriva klart och publicera det då. Men bättre sent än aldrig!

I våras var jag på lampworkkurs med Larry Scott. Lampwork är en teknik för att tillverka pärlor av glas framför en öppen låga. Larry har gjort pärlor i över 20 år och har hållit kurser nästan lika länge.

Förra året gick jag på kurs med Kim Fields, och hon berättade att hon en gång i tiden i sin tur lärt sig grunderna av Larry. Både Larry och Kim mindes och pratade om hur Kim kom till honom med en handfull pärlor som hon hade gjort och frågade om hon skulle kunna försörja sig på det här. Och visst kunde hon det, så småningom. 

Larry berättade för oss att han ofta får sådana frågor, och att hans första motfråga brukar vara om bostadslånen är amorterade. Först då vågar han uppmuntra någon att satsa på pärlmakeri på heltid. Underförstått är att detta är ingenting man lever gott på. Timlönen täcker kanske nätt och jämnt upp tiden det tog att tillverka det man säljer, men den täcker sällan tiden det tar att lära sig, planera, designa, köpa in och marknadsföra.

En hantverkare kan inte sitta heltid hemma på sin kammare och tillverka pärlor eller smycken och vänta på att alstren säljer sig själva. En hantverkare måste marknadsföra både sig själv och sina varor, och en hantverkare måste hela tiden utveckla sitt skapande. 

Många som försörjer sig på sitt hantverk i vår bransch breddar sin verksamhet genom att skriva instruktioner eller hålla kurser. Kursverksamheten handlar inte heller alltid om att tjäna pengar, eftersom kursavgiften i vissa fall nätt och jämnt täcker alla kostnaderna. Det lärarna framför allt kan få ut av kursverksamheten är att det stärker deras egna varumärken som hantverkare och konstnärer. Eller som Larry sa, många elever konstaterar efter kursen att de nog ska köpa en pärla av honom eftersom det var så svårt att göra likadana själv.  

Jag lärde mig massor med nytt på kursen och är tacksam för att Larry tog sig tid att komma till Sverige en innan han går i "pension" och slutar hålla kurser i utlandet. Jag är än så länge långt ifrån att ens drömma om att försörja mig på något hantverk. Jag driver pärlbutik och även det är också något jag endast kan rekommendera för den som har amorterat duktigt på sitt bostadslån ;-)   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar