onsdag 2 januari 2013

EU-förordning om bly i smycken (sammanställning)

Som jag skrev för drygt en månad sedan har EU infört ett förbud mot bly i smycken. Jag har senare skrivit flera inlägg om detta och bjuder nu på en sammanställning så att du som läsare hittar rätt bland alla inlägg.

Börja med att läsa mitt ursprungliga inlägg om förordningen, så slipper jag upprepa det här :-)

Förbudet innebär sammanfattningsvis att smycken och smyckedelar som förs ut på marknaden (dvs importeras eller tillverkas) fr.o.m. 9:e oktober 2013 inte får innehålla mer än 0,05% bly. Kristallglas, emalj och i vissa fall halvädelsten är undantagna från förbudet.

Du som tillverkar och säljer smycken måste alltså kontrollera att allt material du använder efter detta datum är blyfritt, om det inte täcks av undantagen.

Du som säljer pärlor och smyckedelar bör redan nu börja ta reda på om dina varor är blyfria, eftersom dina kunder sannolikt snart inte längre vill köpa blyhaltiga delar. Från och med ovan nämnda datum får du heller inte sälja blyhaltiga smyckedelar inom EU.

Enligt Kemikalieinspektionen kan du dock fortsätta sälja befintligt lager som du har köpt in innan den 9:e oktober. Detta gäller även dig som säljer pärlor och smyckedelar, och då gäller även att dina kunder kan tillverka smycken av dessa delar trots att de inte är kontrollerade. Jag vet inte riktigt hur detta går ihop, men sådan är Kemikalieinspektionens tolkning. Förmodligen behövs ett prejudikat från en domstol för att det ska bli helt klarlagt vad som gäller.

Enligt Kemikalieinspektionen behöver du inte testa alla komponenterna själv, utan det räcker att du har dokumenterat avtal med din leverantör om att delarna ska vara blyfria och gör stickprov.

Läs gärna även mitt inlägg med några ytterligare frågor och svar.

Om du tillverkar fusade glascabochoner eller lampworkpärlor bör du även läsa följande inlägg:

Bly i Bullseye-glas och den nya EU-förordningen
Blyinnehåll i olika lampwork- och fusingglas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar