tisdag 18 september 2012

Lampwork-kurs med Kim Fields, eller varför man ska stödja svenska butiker

I helgen var jag på lampwork-kurs i Täby (lampwork = att smälta och forma glas vid öppen låga till t.ex. pärlor). Bifrost Studio Glas från Danmark och Bifrost Stockholm hade gemensamt bjudit in Kim Fields från USA att hålla kurser i Stockholm och i Danmark.

Mitt resultat den första kursdagen.

Vi var tio lampwork-nördar som under två intensiva dagar fick lära oss allt om hur man gör Kims underbara blommiga pärlor.

Vi fick bland annat lära oss att dra canes, hur man gör snygga blommor och blad och får dem att förbli snygga, och en väldigt bra metod för att kapsla in pärlor med klarglas. Efteråt var jag helt slut, vilket jag tolkar som att jag fick maximal valuta för pengarna :-)
 
Pengarna ja... Kursen kostade skjortan. Avancerade Lampwork-kurser med berömda lärare kostar alltid skjortan. Samma kurs hade kostat ungefär lika mycket i England, Holland eller Danmark, men där hade den dessutom kostat mig minst lika mycket till för resa och boende (för att inte tala om att åka till USA). Till och med de som behövde resa inom landet sparade förmodligen en bra slant jämfört med att behöva åka utomlands.

Uppmärksamheten är på topp när Kim visar hur man gör.
För att kändisar som Kim Fields ska komma till Sverige behövs en arrangör som kan fixa fram utrustning och lokal. Den här gång fraktade danska Bifrost utrustning för elva lampworkare fram och tillbaka från Danmark.

Det är flera dagars jobb för dem att frakta, sätta upp och ta ner all utrustning. Jette från Bifrost i Danmark måste under tiden lämna sin butik i flera dagar bara för att ordna kurs för oss i Stockholm.

Bifrost Stockholm är nyöppnade. De är så vitt jag vet den största specialiserade lampwork-butiken i Sverige. Deras förhoppning är att de i framtiden ska kunna ha en egen kurs-uppsättning med utrustning i Stockholm. Hittills går det trögt. Som det ser nu är det inte ens säkert att de kommer att överleva.

Det finns många lampworkare i Sverige, men de flesta av oss har sedan gammalt för vana att köpa glas och utrustning från utlandet. Många utländska butiker har större sortiment än Bifrost och på pappret har de även lägre priser.

Observera att jag säger på pappret.

I helgen sparade jag flera tusen kronor på att kunna gå på avancerad lampwork-kurs i Stockholm i stället för att behöva åka utomlands. För att jag ska kunna göra det igen måste svenska butiker som kan ordna sådana kurser finnas kvar.

Förebilden: Kims vackra pärlor. Jag är inte riktigt där än...
Jag lovar att dra mitt strå till stacken genom att från och med nu alltid fråga svenska butiker först när jag ska köpa glas, och endast handla från utlandet om det jag vill ha inte går att få tag på i Sverige. Jag får varorna fortare, portot är lägre, och jag slipper krångla med import.

Om vi hjälps åt lite kan de svenska butikerna dessutom så småningom ta in ett större sortiment så att vi i framtiden slipper jaga runt i utländska butiker.

p.s. Vilka fördelar får du av att det finns svenska pärlbutiker? När sponsrade den kineiska storpacksbutiken, den franska webbshoppen eller den anonyma e-baysäljaren senast en pärlträff i Sverige? ;-) Jaja, jag ska sluta predika nu...

2 kommentarer:

  1. Jag vet inte om jag anser att det är reklam. Det är bra med info. så väl bra som dålig.tittade in på Bifrost sida tyvärr inget för mej men det fanns mycket vackra glas för er som pärlar. Önskar man kunnat använda några stänger men jag har 90 coe.

    SvaraRadera
  2. Bullseye COE 90-glas både för lampwork och fusing finns bl.a. hos Cebex (www.cebex.se), Edab Keramik (www.edabkeramik.se) och i viss mån hos PMC (www.pmc.se)om du vill stödja svenska butiker :-)

    SvaraRadera