tisdag 28 april 2020

Är kirurgiskt stål nickelsäkert?

Kirurgiskt stål låter som det bästa alternativet för nickelkänsliga öron, men stämmer det verkligen att örkrokar i kirurgiskt stål är garanterat nickelfria eller nickelsäkra? Vid närmare granskning är svaret dessvärre nej.

Låt oss börja från början. "Kirurgiskt stål" är en benämning på flera olika sorters rostfritt stål som är lite extra resistenta mot korrosion. De är helt enkelt ännu mindre benägna att rosta än "vanligt" rostfritt. Det är inte alls samma sak som att stålet är nickelfritt eller ens nickelsäkert.

Både "kirurgiskt stål" och "rostfritt stål" består av järn som har blandats med andra metaller i en legering som är mindre benägen att rosta än rent järn och stål. Nickelhalten i kirurgiskt stål varierar beroende på legeringen. En vanlig legering heter 316L och innehåller omkring 10-12% nickel 😮

Vissa rostfria legeringar innehåller nickel som är hårt bundet och inte "läcker" ut. Det innebär att stålet är "nickelsäkert" men inte "nickelfritt". Andra rostfria legeringar kan ge en kraftig reaktion, något som många nickelallergiker har personliga erfarenheter av. Några är helt nickelfria. Eftersom "kirurgiskt stål" kan vara i stort sett vilket "lite extra rostfritt" stål som helst finns det ingen garanti att det är nickelsäkert, och definitivt inte att det är nickelfritt. Nickeltesta därför alltid alla smyckesdelar i "kirurgiskt stål"!


På grund av osäkerheten kring kirurgiskt stål har vi gjort det enkelt för oss och säljer bara örkrokar, örstickare och andra örhängesdelar i sterling silver, gold filled och titan. Vi köper in från leverantörer och tillverkare som garanterar att delarna är nickelsäkra enligt EU:s krav, och för att vara riktigt säkra på saken nickeltestar vi produkterna själva 😊

måndag 20 april 2020

Så hittar du 925-stämpeln

Som jag har skrivit tidigare behöver silver inte längre vara stämplat för att få säljas som silver i Sverige. Ändå vill vi gärna se den där lilla stämpeln, eftersom vi har lärt oss att ädelmetaller är stämplade.

Lyckligtvis är de flesta tillverkare av smyckedelar i silver traditionalister och försöker klämma in en liten "925" någonstans på de komponenter som är rimliga att stämpla. Eftersom smyckedelarna är så små kan det vara ett riktigt detektivarbete att leta reda på stämpeln. Jag har ofta fått ta hjälp av en lupp!

De smyckedelar som nästan alltid är stämplade är örhängesdelar, berlocker och lås. Fästen, formade pärlor och pärlhattar kan också vara stämplade. Hattpinnar, motringar, små silverkulor och liknande småkomponenter behöver du inte leta på, de är nämligen aldrig stämplade.

Är du redo med förstoringsglaset? Här är mina tips på var du kan leta!

Örkrokar och örstickare


Stämplarnas placering brukar vara liknande på alla örkrokar och örstickare. Det som gör det svårt är att stämpeln är så väldigt liten för att få plats. Titta noga på den delen som sticks genom örat. Ser du en liten liten ojämnhet som kanske ser ut som ett "gjutfel" eller repa? Det är en liten liten graverad stämpel som du kan se med hjälp av ett förstoringsglas. Du kan även hitta en sådan stämpel på enkla tunna creoler om du letar runt hela ringen.

I Silvergrejs sortiment är alla örkrokar, örstickare, creoler och liknande örhängesdelar stämplade med 925.   



Berlocker och hängen


Här kommer det riktigt roliga detektivarbetet! Ibland sitter stämpeln tydligt på ena sidan av berlocken - lätt som en plätt. En stämpel som sitter på en ojämn baksida kan dock vara svår att skilja från ojämnheterna. En lite diskretare stämpel kan t.ex. sitta på fästet och med lite tur vara läsbar. De riktigt luriga stämplarna sitter på ringen som berlocken hänger i. Då behövs samma förstoringsglas som du hade till örhängena. För att göra det ännu mer spännande händer det faktiskt att berlocker och hängen inte är stämplade alls - eller så är stämpeln så listigt placerad att jag inte har hittat den. 



Lås


Karbinhakar (klolås) kan vara de lättaste att hitta stämpeln på - om man vet var man ska leta. Oftast har de antingen stämpeln på den lilla "tungan" som öppnas och stängs eller på den lilla "spaken" som man drar i för att öppna låset. På andra lås kan du leta ungefär som på berlocker och hängen: vid fästet, på ena sidan, på andra sidan... och gärna med förstoringsglas.



Lycka till i stämpeljakten, och tveka inte att skicka ett mail (info@silvergrejs.se) om du vill ha hjälp med att hitta en eventuell stämpel på något du har köpt från oss! Jag har nämligen en bra lupp att leta med 😉