Dagens artikel handlar om verktyg för att klämma ihop klämpärlor. Klämpärlor använder du när du trär pärlor på smyckevajer för att göra bland annat halsband och armband. Smyckevajer är betydligt hållfastare än björntråd eller fiskelina som många av oss trädde på när vi var små och lekte med plastpärlor.
Vanlig tråd kan ofta knytas fast i låset. Smyckevajer är bättre att fästa genom att göra en ögla med hjälp av klämpärlor i metall. Du trär helt enkelt vajern genom klämpärlan, trär på låset, trär tillbaka vajern genom klämpärlan så att det bildas en ögla som låset sitter på och klämmer ihop klämpärlan med något verktyg. Den överblivna änden av vajern klipper du av med en avbitare så nära klämpärlan som möjligt.
Bilderna nedan visar endast öglan, så du får tänka dig att det sitter ett lås på öglan 😊
Flacktång
Bild 1: Olika sorters klämpärlor klämda med flacktång. |
Längst till höger i bilden ser du klämtuber, som är som små raka rör. Klämtuberna på bilden är 1 x 2 mm respektive 2 x 2 mm. Om du klämmer ihop en klämtub med en flacktång sticker klämtuben ut åt sidorna och hörnen blir vassa. Klämtuberna i bilden är i silver och av bra kvalitet. Sämre klämtuber kan bli vassare och rispa huden när du bär smycket.
I mitten ovanför tången ser du 1,8 respektive 2,0 mm silverpärlor använda som klämpärlor. Dessa blir mindre vassa i hörnen men de ser fortfarande platta och tråkiga ut när de är klämda med en vanlig flacktång.
Till vänster ser du 2 mm respektive 3 mm långa tvinnade tuber använda som klämtuber. De behåller lite av det tvinnade mönstret när de kläms ihop.
Klämpärletång
Bild 2: Olika sorters klämpärlor klämda med klämpärletång |
Bild 2 visar olika sorters klämtuber och pärlor klämda med en klämpärletång.
När du använder en klämpärletång blir klämpärlan dessutom tillräckligt liten för att få plats i en klämpärlegömma. Klämpärlegömman är en kula med öppen sida. Du trär den över klämpärlan och stänger den så att den döljer klämpärlan. Resultatet ser du längst upp i bild 2. Du kan med fördel använda klämpärletången för att hålla i och försiktigt stänga klämpärlegömman. Klämpärlegömmor är ofta 3-4 mm stora.
Mikro-klämpärletång
Bild 3: Mikro-klämpärlor och "svävande pärlor". |
Med mikro-klämpärletången klämmer du små 1 mm klämtuber. De är så små att vajern bara kan gå en gång igenom klämpärlan.
Bild 3 visar ett exempel på hur du kan använda 1 mm klämpärlor för att göra halsband med så kallade svävande pärlor. Sådana blir riktigt snygga om du väljer en färgad eller silverpläterad smyckevajer i stället för den vanliga grå vajern.
3 mm klämpärlor kan kräva en större tång än den "vanliga" klämpärletången. Det finns även kombinationstänger som fungerar både till 2 mm och 3 mm klämpärlor.
"Magisk" klämpärletång
Bild 4: "Magisk" klämpärletång som formar små kulor. |
Här kan du se hur verktyget fungerar.
Den "magiska" klämpärletången finns i två storlekar som är anpassade för smyckevajer i olika tjocklekar. Den gröna använder jag själv mest och den passar till den vanliga 0,48 mm tjocka vajern.
Den stora fördelen med den "magiska" klämpärletången är att klämtuberna blir snygga och släta utan några hörn som sticker ut. Nackdelen är att den inte passar till allt. Vajern måste gå igenom klämtuben exakt två gånger, så verktyget fungerar inte om du gör flerradiga smycken och passar inte heller till att fästa "svävande" pärlor.
Flerradiga klämtuber (utgått ur vårt sortiment)
Bild 5: Flerradig klämtub och tillhörande tång. |
Den flerradiga klämtuben hör ihop med en omega-länk som du kan använda för att göra avslut. Bild 5 visar den flerradiga klämtuben använd som avslut med omega-länk och för att hålla samman flera rader vajer mitt i ett smycke.
Jag tycker att namnet "The Magic Finding" är olyckligt valt eftersom man lätt blandar ihop det med den "magiska" klämpärletången ovan. Därför väljer jag att helt enkelt kalla det en flerradig klämtub. Verktyget kallar jag tång för flerradiga klämtuber.
Instruktioner och inspiration för den flerradiga klämpärlan finns på www.themagicfinding.com.
Sammanfattning
Om du är nybörjare kan du använda en vanlig flacktång till att klämma dina klämpärlor, men tänk då på att klämpärlor finns i många modeller som har olika kvalitet och att en del blir vassa när de kläms platta.
För snyggare och hållbarare fästning kan du använda en klämpärletång. Kontrollera att tången passar de klämpärlor du använder. 1,5 - 2 mm klämpärlor är den vanligaste storleken.
Nedan följer närbilder av olika sorters klämpärlor klämda med de olika verktygen. Klicka på bilderna för att få se dem i större format.
Flacktång - klämtuber |
Flacktång - klämpärlor |
Flacktång - tvinnade tuber |
Klämpärletång - klämtuber |
"Magisk" klämpärletång |
Flerradig klämtub |
Vilken bra och tydlig genomgång, både för nybörjare och de som varit med ett tag. Det är inte alltid så lätt att hitta en bra presentation och framför allt illustration av de olika alternativen, speciellt något som inkluderar de nyare tängerna. Klämpärletänger är ett ämne som jag länge tänkt skriva om -- och nu har jag en perfekt resurs på svenska att hänvisa till!
SvaraRaderaTack, Maneki! :-) Jag har också tänkt länge att jag borde skriva en informationssida om de olika klämpärletängerna. Det är ju en fråga som kommer upp lite då och då, och då är det skönt att ha en färdig artikel med bilder att peka på.
RaderaMycket intressant. Klart och tydligt. Första gången jag ser bilder på olika "klämningar" på ett och samma ställe. Jag önskar att jag hade haft tillgång till den här typen av information när jag var nybörjare. Det skulle ha sparat mig en del pengar, men framför allt skulle vissa trial and error-moment kunnat undvikas. Anna
SvaraRadera