En bra avbitare är bland det viktigaste i smyckesmakarens verktygslåda, men vad du behöver beror till viss del på vad du vill göra:
Du som främst arbetar med tvinnad smyckevajer behöver en avbitare som kan klippa vajer. Vajer är oväntat segt eftersom den är tvinnad av många tunna trådar, och avbitare är som är avsedda för mjuka metaller blir till slut naggade eller slöa av stålvajer. Därför kan du med fördel reservera en billig men vass avbitare enbart för vajer, och byta ut avbitaren när den är för sliten.
För memorywire behöver du en extra kraftig avbitare. Memorywire är mycket hårt och vanliga avbitare avsedda för koppar och silver kan bli skadade av det eller klarar helt enkelt inte av att klippa det. Fråga i järnhandeln efter en avbitare som klarar härdat stål, tunn pianotråd eller liknande hårda trådar, eller titta efter tänger specifikt avsedda för memorywire.
För mjuka metalltrådar som koppar och silver finns en hel uppsjö av avbitare. De skiljer sig i kvalitet och ergonomi, men även i hur de klipper av tråden. Snittytorna på metalltråden blir nämligen olika beroende på hur avbitaren är utformad.
När du tittar på ergonomin på en avbitare kan du helt enkelt känna efter hur den ligger i din hand. En avbitare som har smala och hårda handtag eller är för stor eller för liten för din hand kan bli påfrestande i längden.
Kvaliten känner du bland annat på hur avbitaren rör sig och hur vass avbitaren verkar vara. Avbitaren ska inte kännas seg och trög när du klipper med den i luften. Fråga gärna om det finns ett provexemplar och om du kan få provklippa i en bit koppartråd för att känna på skärpan. Om avbitaren är riktigt billig kan det till och med vara värt att prova att helt enkelt klämma hårt med den. Jag har nämligen varit med om riktigt dåliga avbitare där handtagen böjs när man klämmer ihop avbitaren.
Resten av artikeln ägnar jag åt tre olika modeller av avbitare som klipper på olika sätt, samt ett stycke om alternativet guldsmedssåg.
Sidavbitare
Käftarna på en vanlig sidavbitare är avfasade på både framsidan och baksidan. Det gör att metalltråden blir spetsig på båda sidor om snittet. Vanliga sidavbitare finns i många verktygskit och är bra till att klippa av metalltråd när det inte spelar någon roll hur snittet ser ut. Du kan även fila till snittet efteråt med en nålfil eller en trådavrundare.Sidavbitare kan du även använda till att klippa av läderband och i viss mån smyckesvajer.
Sidavbitare från Beadsmith. Lägg märke till den lilla avfasningen på käftarna på "baksidan" av avbitaren. |
1 mm koppartråd klippt med sidavbitare. Lägg märke till de spetsiga snitten. |
Sidavbitare med rakt snitt på ena sidan
Sidavbitare med rakt snitt på ena sidan (flush cutters) är plant slipade på baksidan. Det gör eggen lite känsligare för nagg, men snittytan blir rak på ena sidan om snittet och eggen blir vassare. Av de tre avbitarna jag använde för denna artikel var det här den enda som klarade av att klippa 2 mm mjuk koppartråd.
Avbitare med rakt snitt är en genväg för dig som vill slippa vassa spetsar på metalltråden. Tänk bara på att vända avbitaren rätt, så att du får det plana snittet på rätt sida :-)
Beadsmiths blå avbitare med rakt snitt är enkel men prisvärd. Den klipper det mesta och håller riktigt länge för silver och koppartråd. Jag undviker att klippa med den i härdad mässing, brons och stål, men smyckesvajer brukar gå bra så länge eggen inte har blivit för naggad.
Min personliga favorit är dock den röda avbitaren i premiumkvalitet. Jag har använt samma avbitare i många år och klipper allt utom memorywire med den trots att den officiellt är klassad för enbart mjuka metaller.
Sidavbitare från Beadsmith med rakt snitt på ena sidan. Lägg märke till att baksidan är helt plan. |
2 mm koppartråd klippt med sidavbitare som gör rakt snitt på ena sidan. Lägg märke till den nästan helt raka snittytan på ena sidan. |
Sidavbitare med rakt snitt på båda sidor
När du helt vill slippa vassa spetsar kan du prova en sidavbitare med rakt snitt på båda sidor (double flush cutter). Denna avbitare klipper som en sax snarare än att nypa av tråden. Den klarar mjuka metaller som silver, koppar och mjuk mässing upp till c:a 1 mm. Den trubbiga nosen begränsar användningsområdet lite, men när du vill ha raka snitt utan att fila eller klippa flera gånger är den bra att ha.
Avbitare med raka snitt på båda sidor. |
1 mm koppartråd klippt med avbitare med raka snitt på båda sidor. |
Klippa eller såga motringar?
Vad är det bästa sättet att tillverka egna motringar? Om du klipper dem med vanliga avbitare blir snittet inte rakt och ringen sluter inte tätt. Sidavbitaren ovan med raka snitt fungerar om du vill göra en mindre mängd ringar och de är tillräckligt stora för att du ska komma åt att klippa med den trubbiga nosen.
När du däremot vill göra många egna motringar är en guldsmedssåg ett bättre verktyg. Snittet blir rakt och ringarna blir lika stora.
Forma tråden till en tät spiral runt en mandrell (rund slät pinne) av rätt tjocklek för de ringar du vill göra. Trä av spiralen från mandrellen och såga upp ringarna. Du kan stödja spiralen mot ett sågbräde eller en bordskant som du inte är rädd om och såga utifrån och in mot bordet. Vänd då sågbladet så att tänderna pekar uppåt i stället för nedåt. En annan metod är att trä sågbladet genom spiralen och "såga dig ut". Det finns många knep för att såga motringar och även en hel del specialverktyg för att hålla i ringarna. Sök till exempel efter "saw jump rings" på Youtube för att hitta inspiration.