lördag 21 februari 2015

Prova på silverlera den 15:e mars 2015

Vill du prova på att forma smycken i lera som sedan bränns till rent silver? Välkommen på workshop i silverlera i samband med pärljuntan den 15:e mars!

Vi startar kl 10:00 (en timme före pärljuntans officiella start) med att forma silverlera till ett litet hänge. Silverleran får sedan torka till efter lunch, varefter vi finslipar alstret. Medan leran torkar ytterligare och blir redo att att brännas får du pärla på egen hand tillsammans med andra pärljunta-deltagare. Jag tar med min bränn-ugn men du kan även få bränna ditt alster själv med en butanbrännare om du föredrar det. Efter bränningen blir det en sista genomgång för efterbearbetning och polering.

Kostnad: 350 kr. 10 gram silverlera ingår, vilket räcker till ett hänge eller några små berlocker.
Tid: 15:e mars 2015 kl 10:00 - 19:00. Av denna tid går c:a 2-3 timmar åt till silverleran, resten av tiden får du pärla på egen hand medan vi väntar på att silverleran torkar.
Plats: Silvergrejs butik i Tullinge

Till denna workshop tar jag endast 6 deltagare. Först till kvarn gäller! Anmäl dig via e-post till info@silvergrejs.se.

fredag 20 februari 2015

Beadalong - ny pärlträff tar över efter PUSS

Åttonde upplagan av pärlträffen PUSS blev även den sista. Du som är van vid att gå på pärlträff i Täby i oktober behöver dock inte ändra i rutinerna. Beadalong är en ny pärlträff som tar över stafettpinnen redan i höst.

Så här gör du för att vara med:

Steg 1: Meddela eventuell arbetsgivare, familj eller andra som behöver veta att du är upptagen den 8-10 oktober 2015. Boka gärna även in ledighet dagen efter, många är lite mosiga efter en stor pärlträff.

Steg 2: Sätt en stor röd ring runt 5:e maj i köksalmanackan. Ställ alla klockor och mobiler på att pipa högt strax före klockan 21:00 den 5:e maj.

Steg 3: Klockan 21:00 den 5:e maj går du in på deltagaranmälan och letar reda på anmälningsformuläret. Fyll i dina uppgifter och skicka in.

Vänta inte med att anmäla dig "lite senare", för då kan platserna vara slut. Du måste verkligen hänga på låset för att vara säker på en plats!

Eller så kan du göra som jag (eller snarare Silvergrejs) gör: sponsra Beadalong. Sponsorer har nämligen en garanterad plats ;-)

måndag 16 februari 2015

Kemikalieinspektionens kontroll av smycken

Kemikalieinspektionen har tillsammans med omkring hundra av landets kommuner granskat förekomsten av nickel, bly, kadmium och kvicksilver i smycken som säljs i butikerna. Sammanlagt analyserade KemI 1162 smycken och cirka 600 butiker, importörer eller tillverkare fick redogöra för hur mycket de vet om reglerna och vad de gör för att kontrollera sina varor. 18% av de analyserade smyckena innehöll för mycket kadmium eller bly alternativt avgav för mycket nickel. Ett par smycken innehöll även små mängder kvicksilver.

Förekomst av nickel


Nickel kan som de flesta vet ge allergi vid hudkontakt. EU har haft regler för hur mycket nickel smycken får avge sedan år 2000, men ändå överskred 25 stycken (c:a 2%) av smyckena gränsvärdet.

Hur kan det komma sig att nickel, som har varit på tapeten sedan 80-talet och hårt begränsat i femton år, fortfarande förekommer? Jo, 17% av butikerna som kommunerna besökte hade inte alls hört talas om att det finns regler för nickel, bly och kadmium i smycken. Då är det snarare tur att det är så smycken som innehåller nickel.

Nästa gång du handlar smycken och frågar om nickel, nöj dig inte med "jag vet inte" som svar! Berätta för butikspersonalen att smyckena inte får säljas om de avger för mycket nickel.

Förekomst av kadmium och bly


Kadmium är ett miljögift och giftigt att förtära. Det kan ge benskörhet och njurskador och misstänks ge cancer. Smycken som importerats till EU eller tillverkats inom EU efter december 2011 får inte innehålla mer än 0,01 viktprocent kadmium. 75 av de smycken i testet som importerats efter december 2011 innehöll för mycket kadmium.

Liknande begränsningar gäller för bly sedan oktober 2013. Bly är också ett miljögift och farligt att suga på eller svälja. Analyserna hittade 113 smycken som inte följde blyregeln, men bara 26 av dem var utsläppta på marknaden efter oktober 2013 och därmed förbjudna att sälja.

Reglerna för bly och kadmium är relativt nya och bland butikerna som kommunerna intervjuade hade mer än hälften inte hört talas om reglerna. De flesta som kan reglerna måste dessutom lita helt på leverantörernas löften, eftersom en XRF-analysator som behövs för att ta reda på halten av bly och kadmium är en mycket dyr apparat som kräver specialutbildning.

Bly i strass/glasstenar


Begränsningen för bly i smycken gäller inte enbart metalldelar, utan även glas om det inte handlar om kristallglas. Kemikalieinspektionens tester visade att glasstenar (strass) i många smycken innehöll för mycket bly om glaset inte kan klassas som kristallglas. KemI hade dock ingen möjlighet att analysera glaset så djupgående att de kunde avgöra om det var kristallglas.

Jag bloggade redan när blyregeln kom om följderna för glaskonstnärer som skapar smycken och smyckedelar i lampworkteknik eller glasfusing, men reglerna gäller allt glas utom kristallglas. Swarovski har tagit bort blyet från sina glaspärlor och smyckeskomponenter och innan dess räknades de som kristallglas, men hur mycket bly innehåller "chinarowski"-kopior eller de små glasbitarna i strassdelar? Det är bara tillverkarna som kan svara på det, eller en lycklig ägare av en XRF-apparat.

Ställ krav på leverantörerna


Eftersom de flesta har begränsade möjligheter att själva testa för bly och kadmium är det avtal med leverantörerna som gäller. Så småningom når kraven fram till tillverkarna, där ändringen måste ske.

Här är Kemikalieinspektionens egen artikel om granskningen, med länk till den fullständiga rapporten: http://kemi.se/sv/Innehall/Nyheter/Kontroll-av-oakta-smycken-visar-brister/