onsdag 26 februari 2014

Silvergrejs flyttar!

Detta är ett gammalt inlägg. Silvergrejs har inte längre någon fysisk butik. Välkommen att lägga din beställning via vår webbshop, silvergrejs.se

I början av nästa vecka flyttar vi till en ny lokal. "Sjukstugan" där vi håller till just nu är såld och ska rivas för att ge plats för bostäder. På andra sidan vägen har de redan börjat riva det gamla värmeverket. Jag fick besked om flytten strax före jul, och det exakta datumet för flytt bestämdes igår.

Flyttlasset går inte speciellt långt. 300 meter bort ligger den nya lokalen, i det gamla kanslihuset för F18. Så som mitt hyreskontrakt ser ut var hyresvärden skyldig att ordna en annan likvärdig lokal och bekosta flytten. Den nya lokalen består av två rum och är några kvadratmeter större än den gamla.

Lördagens pärljunta blir den sista i den här lokalen. På söndag packar vi ihop. Flyttfirman har levererat en trave flyttkartonger, som ligger och väntar i korridoren. Jag är glad att jag slipper bära sakerna själv, för varken sjukstugan eller kanslihuset har någon hiss och båda lokalerna ligger en trappa upp.

På grund av flytten och senare Bead Lover's Meet i Lund blir det inga pärljuntor i mars. Jag ska försöka få ordning så snabbt som möjligt i nya lokalen så att orderpackningen kommer igång fort. 

Eftersom sjukstugan kommer att rivas passade jag på att ta några foton. En sista rundtur på plan två, där jag hållit till sedan november 2012.

Korridoren

"Tekök" står det i planritningen

Toaklotter

Utanför toaletten
Originaldetaljer



tisdag 25 februari 2014

Fusa fönsterglas med dicro slide

Häromdagen fick jag en fråga om det går att fusa vanligt fönsterglas med dicro slide för att göra dichroiska cabochoner. Det är något jag själv också har funderat på, så i helgen gjorde jag slag i saken och testade. Det gick alldeles utmärkt, och resultatet från mina första experiment ser du i bilden nedan.


Att tänka på när du fusar fönsterglas

Fönsterglas, eller så kallat float-glas, har inte samma expansionskoefficient (COE) som de specialiserade fusing-glasen som t.ex. Bullseye. Olika fönsterglas har dessutom ofta olika COE sinsemellan. Du kan därför inte blanda olika fönsterglas med varandra i samma fusade alster eftersom det inte är säkert att de är kompatibla, och du kan inte blanda t.ex. Bullseye-glas och fönsterglas i samma alster.

Fönsterglas behöver högre temperatur för att smälta än Bullseye. Enligt olika källor på nätet ska temperaturen vara c:a 55 grader högre än för Bullseye för motsvarande sorts fusing. Jag provade två omgångar, den första i 840 grader och den andra i 870. Vid 840 grader blev glaset lite över tack-fusat, vilket betyder att glasbitarna smälte samman men ändrade inte form helt mer än att hörnen rundades av. Vid 870 grader blev det närmare en full fuse, men inte ens denna temperatur räckte för att glaset skulle riktigt flyta så som Bullseye-glas brukar göra vid 825 grader i min ugn.

Jag hittade flera olika avspänningstemperaturer för fönsterglas på nätet och valde att avspänna med ett intervall från 550 till 450 grader, vilket är nästan detsamma som jag använder för Bullseye. Eftersom jag fusade små bluppar är det inte så noga med avspänningen.

Även fönsterglas strävar efter att bli c:a 6 mm tjockt vid full fuse. Eftersom fönsterglas normalt är tunnare än 6 mm bör du för bäst resultat stapla flera lager glas på varandra så att traven är c:a 6-7 mm.

Exempelprogram för cabochoner i fönsterglas

Detta funkade i min lilla fiberugn. Alla ugnar är olika och du kan behöva justera tider och temperaturer så att de passar just din ugn. 

Full fart till 830-870  (830 för tack fuse, 870 eller högre för full fuse)
Håll 5-10 minuter
Full fart till 550
Håll 40 minuter  (avspänning)
150 grader/timme till 450
Svalna i eget tempo med luckan stängd till 100

Cabochonerna i mina testomgångar fick lite vassa hörn på undersidan. Detta går att slipa bort med en diamantslipkloss. Jag tror att jag kunde ha undvikit de vassa hörnen om jag hade låtit ugnen värmas upp långsammare.

Mer om Dicro Slide

Dicro Slide är ett dichroiskt dekalpapper som är kompatibelt med alla sorters glas. Klipp Dicro Slide med sax eller stansa ut figurer med punschar för papperspyssel. Lägg bitarna i ett fat med vatten i några minuter tills den dichroiska filmen lätt glider av från pappret. Placera den dichroiska filmen på glaset och torka försiktigt bort överflödigt vatten.

Du kan lägga Dichro Slide mellan glasskivor eller på toppen av översta glasskivan. Prova gärna att lägga lite Dicro Slide på varje lager av glas om du staplar flera lager med glas.

Dichro Slide finns i olika färger och även med mönster. Vårt sortiment av Dicro Slide hittar du här.

Färgerna i Dicro Slide framträder bäst mot svart bakgrund, så jag provade att måla med svart glasfärg för glasfusing på det nedersta lagret glas på ett par av blupparna. Det gör stor skillnad, som du ser i fotot nedan. Cabochonen till vänster och den nedre i mitten har liknande dekor, men den till vänster är även målad med svart. Jag använde MultiPen, som är flytande glasfärg för glasfusing och som är kompatibelt med både Bullseye och fönsterglas eftersom det används i så små mängder.

Ett annat alternativ är att du fäster de färdiga cabochonerna på en svart bakgrund. I det första fotografiet ovan använde jag en svart bakgrund för att mönstret ska synas.


Det här kommer jag definitivt att experimentera mer med. Dicro Slide är roligt och fönsterglas är billigt :-)