torsdag 31 januari 2013

Pärlbroderier

Manekis Pärlblogg skrev igår om pernankankinesiska pärltofflor, och helt apropå det vill jag visa några bilder jag tog i Musée du quai Branly i Paris hösten 2010. Museet hade en tillfällig utställning med titeln Baba Bling som handlade om just pernankankinesernas kultur. Självklart ägnades en stor del av utställningen åt de fantastiska pärlbroderierna. Jag fotograferade bäst jag kunde med mobilen och här är några av bilderna. Du kan klicka på bilderna för att se dem i större format.

Ett par pärlbroderade tofflor av samma typ
som Maneki skriver om i sin blogg.
Närbild på en duk dekorerad med pärlbroderier.

... ser man att duken är helt täckt med
pyttesmå glaspärlor! 
På avstånd ser det kanske ut som att mönstret på duken är
vävt eller broderat med korsstygn, men när man tittar nära...



fredag 25 januari 2013

Ännu en blankett ifylld...

Förra året började jag ta ut lön ur mitt aktiebolag. För några dagar sedan insåg jag att det innebär att jag nu måste skicka en kontrolluppgift till både mig själv och till Skatteverket. Man har mycket att hålla reda på när man driver företag, och ännu mer när det är ett aktiebolag... Lyckligtvis var det ganska enkelt att fylla i blanketten eftersom jag har hållit reda på ackumulerad lön och skatt och bara tagit ut skattefria belopp i traktamente och bilersättning. Blanketten ska vara inskickad sista januari, och det är ju flera dagar kvar tills dess ;-) 

onsdag 23 januari 2013

Filosofering till en kanna te

Ibland undrar jag om jag någonsin blev riktigt vuxen. Vuxna jobbar och har bråttom. De går upp tidigt på morgonen, dricker kaffe och skyndar till jobbet, där de stannar hela dagen och gör vuxna saker. Det vuxnaste är nog att jobba på kontor, detta mytomspunna yrke som aldrig riktigt går att förklara för ett barn. På kvällen lagar de middag och sedan tittar de på nyheterna på TV, för något annat orkar de inte göra efter att ha jobbat hela dagen. Vuxna tjänar pengar, men pengarna ska användas till tråkiga saker som att köpa mat och betala räkningar. Om de får pengar över köper de en ny bil eller soffa. Även om vuxna klagar ibland verkar de tycka att detta arrangemang med jobb, lön och tråkiga räkningar är helt i sin ordning. De är nöjda med att ha sin bostad och sin bil och sitt jobb och ser fram emot att gå i pension när de blir 65.

Jag däremot... jag kunde aldrig acceptera det här med att man måste jobba åtta timmar om dagen oavsett om man behöver alla pengarna eller inte. Jag förstår inte poängen med att tjäna mer pengar än jag hinner använda. Finare möbler och större bostad är värdelösa om jag ändå bara sover när jag är hemma. Och när ska jag hinna köpa de finare möblerna om jag jobbar hela tiden? Jag vill inte lägga min fritid på att ränna runt i möbelbutiker på jakt efter saker jag egentligen inte behöver. Jag vill ju spela datorspel. Läsa böcker. Skapa fina saker. Odla lite i trädgården. Gå på skogspromenad. Dricka tre koppar te till frukosten. 

När jag fick dessa tankar första gången var jag nyutexaminerad civilingenjör med en månadslön på c:a 18000 kr före skatt. Det var mer än jag skulle ha tjänat på att vända hamburgare på en snabbmatsrestaurang men ganska lågt för en nyutexaminerad civilingenjör. Jämfört med studentbudgeten jag hade på c:a 6000 kr i månaden var det en förmögenhet. 

Vad skulle jag göra med flera tusen kronor extra i månaden? Jag gick ner i arbetstid men fick fortfarande pengar över eftersom jag samtidigt bytte jobb och fick högre lön. Tack vare flextid slapp jag stressa på morgonen, men jag skulle fortfarande infinna mig på jobbet varje dag, oavsett hur omotiverad jag kände mig den dagen. Jag köpte datorer, datorspel och böcker, och jag åt lunch ute. Pengarna samlades ändå på hög på kontot. 

Fem år senare köpte vi ett hus. Det är ett alldeles lagom litet hus med ganska stor tomt. Äntligen kunde jag göra av med lite pengar. Både banken och våra vänner tittade lite konstigt på oss när vi sa att vi ville amortera flera tusen i månaden. Amortera? Vem gör sådant? Räntan är ju bara ett par-tre procent! Ja, just det, svarade vi och fortsatte amortera. 

Två år efter det blev jag sjuk. Riktigt rejält sjuk enligt läkarna, även om jag själv inte kände av det så mycket. Operationen som botade mig tog ifrån mig min sista chans att bli riktigt vuxen, då jag nu inte ens kan få barn. (Ja, vi känner till konceptet adoption och har valt att inte gå den vägen.) Barn kan man lägga pengar på, och barn kan kanske motivera en att gå till det där kontoret varje dag så att man har råd att köpa ett större hus och leksaker till barnen. Å andra sidan hade jag säkert bara blivit ännu mer frustrerad på tidsbristen. 

Till slut "köpte" jag det enda jag egentligen vill ha: flexibilitet. Jag började driva eget företag på heltid. Jag tar ut så mycket pengar som jag behöver och inte ett öre mer. Eftersom vi amorterade duktigt på huset i början och inte har några barn handlar det om ganska lite pengar. Varje dag jobbar jag så mycket som jag behöver för att hålla företaget rullande. När jag känner för att jobba mer för att utveckla företaget gör jag det. När jag känner för att ta den långa vägen till posten gör jag det i stället. Och när jag känner för att dricka en hel kanna te till frukosten och skriva ett långt blogginlägg där jag filosoferar kring min brist på vuxenhet gör jag det ;-) 

fredag 18 januari 2013

Trendspaning på Formex

Freshmen - nya designers
Fackmässan Formex pågår för fullt i Älvsjö och jag var förbi där idag och tog en titt. Formex är ingen pärl- eller smyckesmässa, utan jag skulle närmas beskriva det som en inköpsmässa för pryl- och presentbutiker. Vår lokala presentbutik i Tullinge ser t.ex. ut som Formex i miniatyr: inredningsdetaljer, småpynt, doftljus, te, choklad och gammelrosa kläder med mycket volanger. Vid kassan står ett par ställningar med modesmycken av finare sort. Om jag ägde en sådan butik skulle jag kanske vara på Formex alla fyra dagarna som det pågår. Nu äger jag en pärlbutik, så jag stannar inte ens fyra timmar.

Vad gör jag på Formex då? Jag spanar på trenderna. Jag tittar på ny formgivning. Jag försöker känna in vad som är inne bland modesmycken. Jag äter lyxig lunchbuffé :-)

Re-fresh? Nja, men färgglatt är det!
De gånger jag är där vid rätt tid på dagen går jag på Moderådets presentation av det aktuella temat för Formex. Temat presenteras i en utställning och brukar ha fyra olika underteman som speglar trenderna den närmsta tiden. 

Vårens tema är "Fresh" i flera bemärkelser och sammanhang. 
Re-fresh med återanvändning och uppfräschning av gammalt. Fresh-er som i färska hemmaodlade grönsaker. Instant fresh med fräscha och doftande produkter. Freshmen som i nya designers. 

Ledordet "Fresh" betyder alltså inte nytt som i helt ny design, utan tvärt om är retrotrenden fortfarande stark. Vi hämtar inspiration från 40-talet och 70-talet, tider då man odlade själv och tog tillvara det man hade, men utan att vi nödvändigtvis behöver göra allt själva den här gången. Formex är en inköpsmässa för butiker, så här handlar det om att lyfta fram produkter som för tankarna till återanvändning utan att nödvändigtvis vara återvunna och prylar som får cityodlaren att känna sig trendig och nyttig på samma gång. Den som köper produkterna återanvänder inte för att de måste och odlar inte för att det är billigare. Grönsaksodling och återanvändning är för många en lyx som kräver något av det mest dyrbara idag: tid. Den som saknar tiden men har pengarna kan i stället köpa något som ser återanvänt eller handgjort ut, och det är de som är Formexbesökarnas kunder. 

Säsongens trendfärger. Foto: Formex
Moderådet presenterar även säsongens färger på Formex. Färgerna har nära anknytning till de fyra teman som presenterats. Både färgerna och trenderna handlar i första hand om inredning, men mode och smycken kan halka in på samma banor. Därför tittar och lyssnar jag på Moderådets trendspaning.

Vi kan kanske inte göra smycken av hemmaodlade purjolökar, och Moderådets syn på "Re-fresh" med neonfärgade pärlplattor tycker jag inte har så mycket med återanvändning eller uppfräschning att göra, men trendutställningen med sina starka och tydliga koncept sätter ändå igång tankarna. 

Självklart spanade jag även på smycken och accessoarer och fick en del idéer även där. Jag väntar fortfarande på pärlornas återkomst i smyckesmodet, men de lyser tyvärr till största delen med sin frånvaro. Stål och läder är framträdande och många av damsmyckena lånar inspiration från traditionellt maskulin design med rejäla tjocka kedjor. Lyckligtvis behöver inte hantverkare följa trender slaviskt. Jag gör smycken som jag själv tycker är fina och av material som jag själv gillar, för det är roligast så :-)

onsdag 16 januari 2013

Pärla! har förlängt anmälningstiden

Pärlträffen Pärla! i Göteborg har förlängt anmälningstiden till 5:e mars. Vill du träffa andra pärlare, lära dig nya tekniker och shoppa pärlor? Anmäl dig till Pärla! och gör dig redo för en fantastiskt rolig helg i maj :-) Mer information och anmälningsformulär hittar du på Pärlas webbsida.

Silvergrejs sponsrar givetvis Pärla! och jag kommer att vara med som deltagare. Jag hoppas att vi ses där!

P.S: Det finns även några platser kvar till pärlträffen Bead Lovers Meet i Lund i mars. Självklart är jag med på både sponsorlistan och deltagarlistan där med :-)

måndag 14 januari 2013

Ett alternativ till att etsa glaspärlor

Eftersom jag inte vågar använda min burk med etsningsmedel har jag testat en alternativ metod för att få en frostad yta på glaspärlor och fusade cabochoner, nämligen trumling.

Jag har en trumlare med två trummor. Den ena har jag till att polera silver, då man trumlar silvret tillsammans med "stålskrot" i form av kulor, stavar m.m. Den andra har jag sparat för att någon gång trumla sten, och det var denna jag nu använde för att trumla glas.
Glaspärlor och cabochoner trumlade med kiselkarbid

Jag fick testa mig fram lite, men när jag till slut lyckades gjorde jag så här:

Jag fyllde trumman strax över halvvägs med glaspärlor och cabochoner. Jag tog pärlor ur ful-lådan för att fylla ut, eftersom trumman måste vara fylld till c:a två tredjedelar för att det ska hända något. Jag hällde i 2-3 matskedar kiselkarbid och fyllde på med vatten tills det täckte glaset. Sedan trumlade jag glaset i ett par timmar.

Resultatet ser du till höger. Glaset har fått en trevlig frostad yta. Pärlor med upphöjd dekor är fortfarande blanka i "groparna där de inte har kommit åt att gnida mot varandra. En trevligt bieffekt med att trumla glaset var att eventuella vassa spetsar slipades ner, men på två timmar hann inte dekorer börja slipas ner märkbart.

Jag använde den grövre kiselkarbiden i detta experiment. När jag hinner testa mer ska jag prova den finare kiselkarbiden och se om det gör skillnad. Jag ska även hålla bättre koll på trumlingen och se om det räcker med kortare tid än två timmar.

Glaspärlor trumlade tillsammans med "stålskrot"
Samtidigt som jag experimenterade med att göra frostat glas passade jag på att själv kontrollera att trumling av glaspärlor tillsammans med stålskrot för polering inte skadar pärlorna. Jag hade hört detta från andra men ville se det med egna ögon.

Jag slängde i några glaspärlor i trumman med stålskrot och fyllde på vatten och diskmedel som brukligt. Denna trumma fick snurra med hela den tiden som jag provade mig fram med att göra frostat glas.

Sammanlagt trumlade de i minst fyra timmar, och det enda som har hänt är att stålskrotet nu är matt och fult (jag borde ha bytt vatten några gånger...). Inte ens den iriserande ytan på prickarna pä pärlan längst till höger tog någon märkbar skada.

Nedan är en jämförande bild av två liknande pärlor, där den ena har varit i trumman med stålskrot och den andra i trumman med kiselkarbid. Du kan säkert gissa vilken som är vilken :-)

Om en burk med etsningsmedel

För några år sedan köpte jag en burk etsningsmedel som man kan etsa glas med. Min avsikt var att etsa lampworkpärlor och fusade glascabochoner. Jag har dock ännu inte kommit till kritan, så burken står fortfarande oöppnad.

Nyligen läste jag några forumdiskussioner om etsningsmedlens farlighet eller ofarlighet. Vem som helst kan väl förstå att ett medel som kan fräta på glas är onyttigt att äta eller få på sig, men exakt hur farligt är medlet? Det visade sig vara oklart, då svaren blev allt från "jag har etsat pärlor i 10 år, jag använder plasthandskar och har ventilation, det har aldrig varit några problem" till "jag är kemist och vi får inte ens ha så farliga medel i labbet".

Jag tog fram burken och läste på den. Burken är köpt i Sverige och farliga kemikalier som säljs i Sverige måste vara märkta med farosymboler och ha information på svenska. Tyvärr fanns det inga farosymboler på burken och all text var på engelska.

Det stod i alla fall vad det aktiva ämnet heter (ammonium bifluoride), så jag slog upp ämnet i EU:s databas över kemikalier. Där visar det sig att medlet inte bara är farligt, utan till och med så farligt att den som vill sälja det måste ha tillstånd. Tillstånd krävs även för privat bruk av ämnet, d.v.s. det är för farligt för att hanteras av amatörer om de inte vet vad de håller på med.

Eftersom jag gör pärlor som en del av min näringsverksamhet räknar jag mig som yrkesmässig användare. Jag behöver därmed inte tillstånd för att använda medlet, men jag vill ändå veta mer om det. Eftersom medlet var farligt och jag är en yrkesmässig användare borde jag ha fått ett säkerhetsdatablad för det. I säkerhetsdatabladet ska det bl.a. framgå hur farligt medlet är, vad man ska göra om något händer, och hur man ska göra sig av med restprodukter och överblivet medel.

Reglerna för säkerhetsdatablad är visserligen ganska nya, men de var i kraft när jag köpte etsningsmedlet. Jag fick ändå inget säkerhetsdatablad från butiken, och de har (lyckligtvis) slutat sälja medlet för ett bra tag sedan så jag lär inte kunna få något nu.

Eftersom både märkning och säkerhetsdatablad saknas kan jag nu inte avgöra exakt hur farligt ämnet är eller vad jag behöver göra för att kunna använda det på ett säkert sätt. Jag vill inte gå på hörsägen och gissningar när det gäller ämnen som av EU är klassade som så farliga att de kräver tillstånd för försäljning och privat användning. Jag lämnar hellre in burken oöppnad i skåpet för farliga ämnen på återvinningsstationen. Om importören hade kunnat reglerna och fixat märkning och säkerhetsdatablad hade jag kanske vågat behålla och använda produkten, eller i annat fall vetat att jag ska låta bli att köpa produkten till att börja med.

Ibland får jag frågan varför jag inte säljer silverdip, argentoxid, lim eller andra kemiska produkter. Svaret är helt enket att det är alldeles för mycket jobb att klassificera och märka importerade kemikalier när det handlar om en så liten mängd som jag skulle sälja. Märkningen är till för att skydda konsumenter och yrkesmässiga användare från att skada sig själva, andra och miljön. Det är viktigt att det blir rätt och jag har inte resurser till att fixa en märkning som jag vågar ta ansvar för.

Om jag hittar svenska grossister eller tillverkare som följer reglerna och har märkt upp sina varor kan jag tänka mig att köpa av dem för att sälja vidare, men än så länge har jag inte hittat lämpliga leverantörer.

fredag 11 januari 2013

Tömda lådor

Detta är ett gammalt inlägg. Silvergrejs har inte längre någon fysisk butik. Välkommen att lägga din beställning via vår webbshop, silvergrejs.se

För en timme sedan fick jag en leverans med fem lådor med varor. När budet hade åkt och jag stod där med lådorna i en hög på golvet fick jag ångest. Hur tänkte jag egentligen när jag beställde allt detta, och framför allt så stora grejer? Det kommer ju att ta massor med plats i lagret!

Sedan tittade jag mig omkring i lokalen och kom ihåg att jag numera har massor med plats i lagret :-)

Nu en timme senare har jag packat ur alla stora grejer och lagt de flesta av dem på plats i hyllorna, och lagt alla små grejer i en plastback för vidare sortering. Alla fem lådorna är tömda och jag har till och med plockat undan allt löst förpackningsmaterial.

I eftermiddag ska jag packa restordrar och fylla på lagersaldot för de varor som fick påfyllning. Nästa vecka ska jag börja sortera och katalogisera nyheterna.

torsdag 10 januari 2013

Lead in Reichenbach lampwork glass

I sent an e-mail to Reichenbach and asked about the lead content in their lampwork glass, as their list of colours doesn't contain all of their lampwork glass. They sent me a PDF document, which shows that the following contain lead:

L2202 Purple Rose
L3206 Iris Dense Blue
L4010 Iris Green
L4205 Middle Green
L5011 Silver Brown Dark (not the "ordinary" silver brown!)
L601 Mystic Pink
L601S Pearl Pink
L6206 Multicolor Dark
L6208 Iris Orange
L6209 Multicolor
L6210 Magic
L6218 Flamingo
L6219 Opal Raspberry
L6221 Lilac
L7205 Caramel
L9202 Black
L9203 Deep Black

På svenska: Jag skickade ett mail till Reichenbach och frågade om blyinnehållet i deras lampworkglas, eftersom deras lista med färger inte innehåller alla deras lampworkglas. De skickade ett PDF-dokument till mig, där det framgår att glasen i ovanstående lista innehåller bly.

Armband med kristaller

Jag följer sällan mönster, och de gånger jag gör det följer jag dem sällan helt. Idag gjorde jag ett armband enligt mönstret här, men jag bytte ut de runda pärlorna mot fler Swarovski bicones och hoppade över det sista steget med en extra rand på båda sidor om armbandet.

Inspirationen till att göra smycket fick jag under ett yogapass. Vi gjorde en övning där vi skulle fokusera på de sju chakrapunkterna i kroppen och visualisera färgerna som är associerade med dem. Jag tänkte genast på de klara färgerna i Swarovski-kristaller och bestämde att jag måste skaffa kristaller i chakra-färgerna så att jag kan göra ett smycke. Det är därför det första urvalet av Swarovski bicones i butiken är som det är :-)

onsdag 9 januari 2013

Små kompisar


Nya kompisarna i butiken är små duvor i porslin. Kom och hälsa på under januari, så får du en liten kompis med dig hem!

Butiken är öppen på onsdagar kl 14-18. Mer information finns på webbsidan.

onsdag 2 januari 2013

EU-förordning om bly i smycken (sammanställning)

Som jag skrev för drygt en månad sedan har EU infört ett förbud mot bly i smycken. Jag har senare skrivit flera inlägg om detta och bjuder nu på en sammanställning så att du som läsare hittar rätt bland alla inlägg.

Börja med att läsa mitt ursprungliga inlägg om förordningen, så slipper jag upprepa det här :-)

Förbudet innebär sammanfattningsvis att smycken och smyckedelar som förs ut på marknaden (dvs importeras eller tillverkas) fr.o.m. 9:e oktober 2013 inte får innehålla mer än 0,05% bly. Kristallglas, emalj och i vissa fall halvädelsten är undantagna från förbudet.

Du som tillverkar och säljer smycken måste alltså kontrollera att allt material du använder efter detta datum är blyfritt, om det inte täcks av undantagen.

Du som säljer pärlor och smyckedelar bör redan nu börja ta reda på om dina varor är blyfria, eftersom dina kunder sannolikt snart inte längre vill köpa blyhaltiga delar. Från och med ovan nämnda datum får du heller inte sälja blyhaltiga smyckedelar inom EU.

Enligt Kemikalieinspektionen kan du dock fortsätta sälja befintligt lager som du har köpt in innan den 9:e oktober. Detta gäller även dig som säljer pärlor och smyckedelar, och då gäller även att dina kunder kan tillverka smycken av dessa delar trots att de inte är kontrollerade. Jag vet inte riktigt hur detta går ihop, men sådan är Kemikalieinspektionens tolkning. Förmodligen behövs ett prejudikat från en domstol för att det ska bli helt klarlagt vad som gäller.

Enligt Kemikalieinspektionen behöver du inte testa alla komponenterna själv, utan det räcker att du har dokumenterat avtal med din leverantör om att delarna ska vara blyfria och gör stickprov.

Läs gärna även mitt inlägg med några ytterligare frågor och svar.

Om du tillverkar fusade glascabochoner eller lampworkpärlor bör du även läsa följande inlägg:

Bly i Bullseye-glas och den nya EU-förordningen
Blyinnehåll i olika lampwork- och fusingglas

Blyinnehåll i olika lampwork- och fusingglas

Jag har forskat lite i lampwork- och fusingglas och hittat följande information om blyinnehållet i olika sorters glas (ingen specifik ordning):

Kuglers blyfria färger

Reichenbachs lista på färger (blyfria färger markerade med *)
Tillägg: Se mitt senare blogginlägg med en lista på vilka lampworkglas från Reichenbach som innehåller bly.

Reactive Potential of Bullseye Glass (dokument som berättar vilka av Bullseye's glas som innehåller bl.a. bly)

Double Helix svar om bly (obs: gränsvärdet 0,05% motsvarar 50 ug/g)

Devardi Glass skriver på sin webbsida att allt deras glas är blyfritt

Preciosa Ornelas lista på lampworkglas verkar ha lite tryckfel i tabellerna, men jag tolkar det som att opal-färgerna och composite-färgerna innehåller bly

Enligt uppgift från CIM är alla deras lampworkglas utom Cranberry Pink blyfria.

För följande märken har jag letat efter men inte hittat någon information direkt från tillverkaren: Effetre, Vetrofond, Northstar/Precision, System96 (Spectrum/Uroboros), Lauscha.


Om du hittar information direkt från tillverkaren om någon av dessa får du gärna lämna en kommentar.



Enligt uppgift från återförsäljare är Effetre blyfria förutom Rubino Oro och EDP.

Enligt uppgift från återförsäljare är Lauscha blyfria.


(Uppdaterat 2013-01-20 med information från CIM, som jag fått via en annan pärlmakare som kontaktade dem och frågade.)

Mer om bly i smycken och glas

För ett tag sedan nämnde jag att EU förbjuder bly i smycken. Förbudet innefattar både metall, glas och andra komponenter, med några få undantag. Igår skrev jag om vad det innebär för Bullseye-glas, som många arbetar med för att skapa egna glassmycken. Här är svar på några ytterligare frågor kring bly i smyckesdelar. Svaren baseras bland annat på uppgifter jag har fått från Kemikalieinspektionen. 

Hur tar jag reda på om mina smyckedelar innehåller bly?

Fråga din leverantör. Än så länge är det inte säkert att de kan svara på frågan eftersom de kanske inte heller vet, men du kan alltid fråga. Det finns blytest att köpa, men de är ganska dyra och än så länge svåra att få tag på (jag känner inte till någon som säljer dem i Sverige och jag hittar bara någon enstaka i Europa). Man kan även testa med XRF-analys, men detta kräver dyr specialutrustning.


Vad kan jag göra med blyhaltiga metalldelar?

Jag tycker att du ska slänga det (lämna in på återvinningsstation kanske?). Bly är giftigt, och metaller som innehåller bly avger bly om man stoppar det i munnen.


Är det helt säkert att blyförbudet även gäller smyckedelar i glas?

Jag har frågat Kemikalieinspektionen om tolkningen av förordningen när det gäller smyckedelar av vanligt glas (exempelvis glaspärlor), och de anser att vanligt glas inte är undantaget trots att kristallglas och emalj är det. Förordningen nämner inte vanligt glas (bara kristallglas, emalj och halvädelsten) och jag tycker att det kan finnas utrymme för annan tolkning än den Kemikalieinspektionen gjorde (t.ex. att glas kan innefattas av definitionen av emalj), men detta kan bara avgöras av domstol eller i slutändan EU-domstolen om någon tar upp frågan där. Tills dess kan jag bara rekommendera att man följer Kemikalieinspektionens tolkning. Om du får något annat svar från Kemikalieinspektionen eller någon motsvarande instans i annat EU-land får du gärna meddela detta.


Jag har köpt handgjorda fusade cabochoner eller lampworkpärlor. Hur vet jag om de innehåller bly?

Fråga den som har gjort cabben eller pärlan. Om det är en fusad cabochon av Bullseye-glas som innehåller rosa eller lila glas är risken stor att den innehåller bly. Om det är handgjorda lampworkpärlor beror det på vilket märke på glas som har används. De flesta lampworkglasen som används av hantverkare är blyfria, men en del använder Bullseye-glas och då är det åter igen risk att det inte är okej om färgerna är rosa eller lila eller glaset har en metallisk yta. Glas kan inte testas med enkla blytest eftersom blyet inte avges, utan måste testas med XRF-analys.


Är glaspärlor och cabochoner som innehåller bly farliga att använda?

Glas avger väldigt lite bly även om det innehåller bly (se t.ex. Bullseye's eget svar om bly). EU-förordningen gör dock inget undantag för vanligt glas, utan enbart för kristallglas och emalj. De verkar därmed ha gjort bedömningen att blyhaltigt glas inte är lämpligt att använda i smycken. 


Vad kan jag göra med glaspärlor och glascabochoner som jag har tillverkat eller köpt som eventuellt innehåller bly?

Du kan tillverka smycken av dem och antingen lägga upp dem till försäljning före oktober 2013 eller ge bort dem när du vill (eftersom förbudet gäller smycken som säljs). Du kan även tillverka prydnadsföremål av dem efter oktober 2013 eftersom blyförbudet endast gäller smycken.


Jag tillverkar fusade cabochoner eller lampworkpärlor. Räcker det att täcka över det blyhaltiga glaset med annat glas?

Nej. EU-förordningen begränsar halten av bly i varje smyckeskomponent, inte hur mycket bly som kan avges om man stoppar komponenten i munnen. Därmed hjälper det inte att det blyhaltiga glaset är inbäddat i annat glas.


Vad kan jag göra med mitt blyhaltiga fusingglas?

Förbudet mot bly gäller enbart smycken och komponenter till smycken. Du kan fortfarande tillverka prydnadsföremål m.m. av glaset. Bullseye rekommenderar att man för säkerhets skull täcker blyhaltigt glas med klarglas om det ska användas i matkärl.



tisdag 1 januari 2013

Lead Content in Bullseye Glass and New EU Regulation

This blog is usually in Swedish, but I am writing this post in English since it may be valuable for people outside Sweden as well. There's a Swedish translation at the end of the post.

In September 2012 the European Union passed a new regulation that limits the lead content in jewelry. The regulation applies to new jewelry brought to the European market after October 9th 2013. The lead content in any component of the jewelry may not be more than 0,05% (weight).

There are a few exceptions to the rule, for example lead crystal glass and enamels. Lead crystal glass can contain over 30% lead oxide but it is excepted due to a "lack of information on the release of lead under mouthing conditions" and because there are "no suitable alternatives" to these materials. The same reasoning applies to enamels.

Ordinary glass can contain smaller amounts of lead oxide in order to produce certain colours, especially pinks and purples. According to the glass manufacturer Bullseye, the release rate of lead from such glass is also very low. Still, it seems like ordinary glass is not included in the exception! I've verified this with the Swedish Chemicals Agency. If you get a second opinion from your national equivalent and they don't agree, please leave a comment!

This is a concern for anyone who sells, uses or makes glass beads or other jewelry components made of glass (except crystal glass and enameled metal components). If you sell or buy glass beads, you must ask your supplier about the lead content. If you make glass beads or components, you must ask your glass vendor about the lead content.

Lots of lampwork and fusing glass is lead free, but Bullseye uses lead in their lovely pinks and purples. Bullseye considers the glass food safe since the lead isn't released, but the EU regulation limits the presence of lead rather than the release rate.

According to Bullseye's Medical Safety Data Sheet for glass that contains lead, the products listed below contain at least 1% and up to 27%(!) lead oxide (and thus way too much lead for jewelry). The letters within parenthesis show in which shapes they sell the glass in: S - sheet, R- rods and F - frit. All streaky glass sheets (sheet glass consisting of a mix of 2-3 colours) containing any of these glasses are also on the list in the MSDS, but I don't list them here.

You can still use glass with lead content for making objects like vases and paperweights, but not for jewelry.

I haven't investigated the lead content of Spectrum glass or all other lampwork glass brands. According to a supplier, Double Helix and Effetre lampwork glass is lead free.

Here is a link to the regulation: EU regulation on lead in jewelry


Bullseye glass containing lead:

000014 Cobalt Blue Opaque (R)
000243 Translucent White Opalescent (SRF) (note: this is not the ordinary opaque white)
000301 Pink Opalescent (SRF)
000305 Salmon Pink Opalescent (SF)
000313 Dense White Opalescent (R)
000332 Plum Striker Opalescent (S)
000334 Gold Purple Opalescent (SRF)
001205 Light Coral Striker Transparent (S)
001215 Light Pink Striker Transparent (SRF)
001234 Violet Striker Transparent (SRF)
001305 Sunset Coral Transparent (SRF)
001311 Cranberry Pink Transparent (SRF)
001332 Fuchsia Transparent (SF)
001334 Gold Purple Transparent (SRF)
001342 Cranberry Sapphirine Transparent (R)
001701 Amber Lustre Transparent (R)
001707 Green Lustre Transparent (R)
001717 Copper Green Lustre Transparent (R)
001823 Burnt Scarlet Tint (SF)
001824 Ruby Red Tint (SF)
001831 Ruby Pink Tint (SF)


På svenska

I september 2012 godkände Europeiska Unionen en ny förordning som förbjuder bly i smycken. Förordningen gäller nya smycken som kommer ut på marknaden inom EU efter den 9:e oktober 2013. Blyinnehållet får inte vara högre än 0,05% (viktprocent).

Förordningen innehåller några undantag, t.ex. för kristallglas och emalj. Kristallglas (även kallat blyglas) kan innehålla över 30% blyoxid, men är undantaget från blyförbudet eftersom "uppgifter saknas om migrationen av bly när föremålet stoppas i munnen" och för att "lämpliga alternativ saknas". Samma resonemang gäller för emalj.

Vanligt glas kan också innehålla mindre mängder blyoxid för att få fram vissa färger, speciellt rosa och lila. Enligt glastillverkaren Bullseye avger inte heller sådant glas bly när man stoppar glaset i munnen. Ändå verkar det som att vanligt glas inte är undantaget! Jag har kontrollerat detta med Kemikalieinspektionen, som bekräftade att exempelvis glaspärlor av vanligt glas inte är undantaget.

Detta berör alla som säljer, använder eller tillverkar glaspärlor eller andra smyckedelar av glas (förutom kristallglas). Om du säljer eller köper glaspärlor ska du kontakta din leverantör och fråga om blyhalten i pärlorna. Om du tillverkar glaspärlor eller andra smyckedelar ska du kontakta din glasleverantör eller tillverkare och fråga om blyhalten.

Många lampwork- och fusingglas blyfria, men Bullseye använder bly i sina vackra rosa och lila glas. Bullseye anser att glaset är säkert att använda till t.ex. matkärl eftersom blyet inte avges, men EU-förordningen begränsar mängden bly och inte hur mycket bly som avges.

Enligt Bullseye's säkerhetsdatablad för glas som innehåller bly innehåller glasen i listan ovan minst 1% och upp till 27% bly (d.v.s. alldeles för mycket för smycken). Bokstäverna inom parentes efter varje glassort anger vilka format glaset säljs i: S - sheet/skivor, R - rods/stavar, F - frit/frittor. Streaky-glas (glasskivor som består av en mix av 2-3 olika färger) som innehåller något av dessa glas listas också i dokumentet, men jag har inte räknat upp dem här.

Du kan fortfarande använda blyhaltigt glas till att göra föremål som vaser eller brevpressar, men inte till smycken.

Jag har inte tagit reda på blyhalten i Spectrumglas eller andra märken av lampworkglas. Enligt uppgift från en leverantör är lampworkglas från Double Helix och Effetre blyfria.

Här är en länk till förordningen: EU-förordning om bly i smycken
Om du har frågor om förordningen kan du vända dig till Kemikalieinspektionen